piątek, 20 września 2013

Placek drożdżowy ze śliwkami

Składniki:
 Na cisto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 125 g masła roślinnego
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 14 g (saszetka) cukru waniliowego
  • 800 gram śliwek węgierek
Na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
  1. W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ciepłe mleko. Gdy drożdże się rozpuszczą przykryj miskę szmatką i odstaw na około 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wsyp 300 g mąki (przesianej). Dodaj do niej wyrośnięte drożdże i delikatnie wymieszaj tak aby składniki się połączyły. Nie martw się że masa jest bardzo luźna, tak właśnie ma być. Przykryj miskę szmatką i odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
  3. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy na średnich obrotach miksera ubijaj do uzyskania białego, puszystego kremu.
  4. W rondelku rozpuść masło.
  5. Gdy ciasto już podrośnie dodaj pozostałą część mąki- 300 gram, utarte żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz sól. 
  6. Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. Jest to czynność dość męcząca, ponieważ masa ma bardzo kleistą konsystencję. Powinno Ci to zająć około 10 minut. 
  7. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione wmieszaj w ciasto pianę z białek. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
  8. Blachę o wymiarach 30x25 cm wysmaruj masłem roślinnym. Ciasto wyłóż na blachę i równomiernie rozgnieć, tak aby było płaskie i  mniej więcej tej samej grubości.
  9. Wydrylowane i osuszone śliwki układaj ścisło jedna obok drugiej skórką do dołu (do ciasta), wtedy sok z miąższu nie wsiąknie w ciasto. Ponownie przykryj ciasto szmatką aby wyrosło.
  10. Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier. Wyrabiaj wszystko przez chwilę.     Ciasto samo zacznie się kruszyć i rozdrabniać. Dłońmi pokrusz większe kawał
  11.  Na wyrośnięte ciasto ze śliwkami równomiernie rozsyp kruszonkę.
  12. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto piecz około 40 minut, do suchego patyczka.

    Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz