Składniki:
Na cisto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 125 g masła roślinnego
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 14 g (saszetka) cukru waniliowego
- 800 gram śliwek węgierek
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
- W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ciepłe mleko. Gdy drożdże się rozpuszczą przykryj miskę szmatką i odstaw na około 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsyp 300 g mąki (przesianej). Dodaj do niej wyrośnięte drożdże i delikatnie wymieszaj tak aby składniki się połączyły. Nie martw się że masa jest bardzo luźna, tak właśnie ma być. Przykryj miskę szmatką i odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy na średnich obrotach miksera ubijaj do uzyskania białego, puszystego kremu.
- W rondelku rozpuść masło.
- Gdy ciasto już podrośnie dodaj pozostałą część mąki- 300 gram, utarte żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz sól.
- Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. Jest to czynność dość męcząca, ponieważ masa ma bardzo kleistą konsystencję. Powinno Ci to zająć około 10 minut.
- Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione wmieszaj w ciasto pianę z białek. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
- Blachę o wymiarach 30x25 cm wysmaruj masłem roślinnym. Ciasto wyłóż na blachę i równomiernie rozgnieć, tak aby było płaskie i mniej więcej tej samej grubości.
- Wydrylowane i osuszone śliwki układaj ścisło jedna obok drugiej skórką do dołu (do ciasta), wtedy sok z miąższu nie wsiąknie w ciasto. Ponownie przykryj ciasto szmatką aby wyrosło.
- Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier. Wyrabiaj wszystko przez chwilę. Ciasto samo zacznie się kruszyć i rozdrabniać. Dłońmi pokrusz większe kawał
- Na wyrośnięte ciasto ze śliwkami równomiernie rozsyp kruszonkę.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto piecz około 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz