- 300 g świeżego szpinaku
- jedna średnia cebula
- 150 ml śmietany 18%
- 70 g sera gorgonzola
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- sól i pieprz
- garść świeżej mięty
- 250 g makaronu
- dwie garście rukoli
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
- Umyty i przebrany szpinak wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij go i umieść w misce z zimną wodą i lodem. Gdy się wystudzi odcedź go i przełóż na patelnię z cebulą. Duś wszystko razem pod przykryciem około 10 minut. Zdejmij przykrywkę i odparuj pozostałą wodę.
- Do odparowanego szpinaku dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Smaż przez chwilę.
- Na patelnię wlej śmietanę. Uważaj aby się nie zważyła. Aby tego uniknąć na chwilę zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj szpinak ze śmietaną.
- Do sosu dodaj gorgonzolę. Mieszaj do momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści.
- Całość dopraw pokrojoną w cienkie paski miętą, solą i pieprzem.
- Do ugotowanego al dente makaronu dodaj sos. Danie najlepiej smakuje z rukolą. Dodaj jej po wyłożeniu makaronu na talerz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz