wtorek, 12 listopada 2013

Pierogi Ruskie


Składniki na ciasto: 
  • jedno całe jajko
  • 400 gram mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół szklanki wody
Składniki na farsz: 
  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
  • 250 gram tłustego (lub półtłustego) sera białego dobrej jakości
  • trzy duże cebule
  • 100 gram tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 
  1. Cebule pokrój w drobną kostkę i smaż na tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do wystudzenia. 
  2. Ugotowane ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków. 
  3. Do masy serowo-ziemniaczanej dodaj cebulkę razem z tłuszczem, ( jest on konieczny do ujednolicenia masy! pod żadnym pozorem nie pozbywaj się tłuszczu po smażeniu cebuli!) drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wyrabiaj dłońmi do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Na stolnicy przygotuj mąkę. Uformuj z niej kopczyk i zrób w nim niewielkie zagłębienie. Do środka wsyp szczyptę soli, wbij całe jajko. Lekko zamieszaj, aby białko nie rozlało się na boki. Dolej wodę. Wyrabiaj przez około 10 minut.
  5. Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj mąki. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne, jednak dość twarde. (zbyt luźne ciasto rozpadnie się podczas gotowania, zbyt zwięzłe, będzie twarde i niesmaczne)
  6. Podziel ciasto na 3 części. Kiedy nie używasz ciasta, przykryj je miseczką aby nie wyschło. 
  7. Rozwałkuj cienko na niewielkiej ilości mąki. Wykrawaj ciasto szklanką o średnicy około 6 cm. 
  8. Na każdy krążek ciasta nakładaj małą łyżeczkę farszu. Zlepiaj brzegi. 
  9. Pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę i wyjmuj po około 3 minutach. 
  10. Ugotowane pierożki studź na ściereczce aby nie uległy zlepianiu się. Zimne możesz delikatnie posmarować olejem, wtedy będziesz mieć pewność, że ciasto nie poklei się. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz