Składniki na ciasto:
- jedno całe jajko
- 400 gram mąki pszennej
- szczypta soli
- pół szklanki wody
Składniki na farsz:
- 500 gram ugotowanych ziemniaków
- 250 gram tłustego (lub półtłustego) sera białego dobrej jakości
- trzy duże cebule
- 100 gram tłuszczu (najlepiej smalcu)
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebule pokrój w drobną kostkę i smaż na tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do wystudzenia.
- Ugotowane ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Do masy serowo-ziemniaczanej dodaj cebulkę razem z tłuszczem, ( jest on konieczny do ujednolicenia masy! pod żadnym pozorem nie pozbywaj się tłuszczu po smażeniu cebuli!) drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wyrabiaj dłońmi do uzyskania jednolitej masy.
- Na stolnicy przygotuj mąkę. Uformuj z niej kopczyk i zrób w nim niewielkie zagłębienie. Do środka wsyp szczyptę soli, wbij całe jajko. Lekko zamieszaj, aby białko nie rozlało się na boki. Dolej wodę. Wyrabiaj przez około 10 minut.
- Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj mąki. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne, jednak dość twarde. (zbyt luźne ciasto rozpadnie się podczas gotowania, zbyt zwięzłe, będzie twarde i niesmaczne)
- Podziel ciasto na 3 części. Kiedy nie używasz ciasta, przykryj je miseczką aby nie wyschło.
- Rozwałkuj cienko na niewielkiej ilości mąki. Wykrawaj ciasto szklanką o średnicy około 6 cm.
- Na każdy krążek ciasta nakładaj małą łyżeczkę farszu. Zlepiaj brzegi.
- Pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę i wyjmuj po około 3 minutach.
- Ugotowane pierożki studź na ściereczce aby nie uległy zlepianiu się. Zimne możesz delikatnie posmarować olejem, wtedy będziesz mieć pewność, że ciasto nie poklei się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz