czwartek, 14 listopada 2013

Pancakes z bananami

Składniki: (na około 8-10 sztuk):
  • 1 jajko
  • 200 ml. mleka
  • 150 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g. cukru
  • 2 banany
  • łyżka masła

Przygotowanie:
  1. W dużej misce wymieszaj mikserem mleko z jajkiem i cukrem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. 
  2. Obierz banana i pokrój go w dość cienkie plastry (około 0,5 cm). Dodaj do masy. Całość wymieszaj łyżką.
  3. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej łyżeczkę masła.
  4. Nakładaj na patelnię 2 łyżki ciasta. Na każdym placuszku powinno znaleźć się 4 plasterki banana. 
  5. Smaż na średnim ogniu. Gdy na powierzchni pancakesa pojawią się pęcherzyki, przekręć go na drugą stronę i smaż do uzyskania rumianego koloru. 
  6. Gotowe posyp cukrem pudrem.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz