Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g konfitury wiśniowej
- 150 g masła roślinnego
- 2 duże jajka (lub 3 średnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki kakaa
Przygotowanie:
- W garnuszku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie lśniący płyn.
- Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać suche składniki.
- Do oddzielnej miski wlać przestudzoną czekoladę z masłem. Wbić jajka. Dodać cukier i konfiturę. Wymieszać krótko mikserem, do momentu całkowitego połączenia składników.
- Do masy stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając.
- Keksówkę o wymiarach 10x25 dokładnie wysmarować masłem i opruszyć mąką. Wlać masę. Wierch wygładzić łyżką.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 50-55 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz