wtorek, 26 listopada 2013

Ciasto czekoladowe z wiśniami


Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g konfitury wiśniowej 
  • 150 g masła roślinnego
  • 2 duże jajka (lub 3 średnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakaa


Przygotowanie: 
  1. W garnuszku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie lśniący płyn. 
  2. Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać suche składniki. 
  3. Do oddzielnej miski wlać przestudzoną czekoladę z masłem. Wbić jajka. Dodać cukier i konfiturę. Wymieszać krótko mikserem, do momentu całkowitego połączenia składników. 
  4. Do masy stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. 
  5. Keksówkę o wymiarach 10x25 dokładnie wysmarować masłem i opruszyć mąką. Wlać masę. Wierch wygładzić łyżką. 
  6. Piec w temperaturze 180ºC  przez około 50-55 minut. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz