wtorek, 17 września 2013

Kluski Śląskie

Składniki na około 40 sztuk:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • łyżka masła
 
Przygotowanie:
  1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu przeciskamy je przez praskę lub mielimy w maszynce. 
  2. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Ćwiartkę masy odkładamy i dosypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej (wskazówka poniżej). Dodajemy całe jajka, masło w temperaturze pokojowej i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. W międzyczasie wstawiamy do zagotowania duży garnek z osoloną wodą.
  4. Z powstałej masy formujemy kluseczki o średnicy około 4 cm. Palcem robimy dziurkę, z której słyną kluski śląskie.
  5. Do gotującej się wody wkładamy partiami uformowane kluski. Czekamy aż wypłyną i od tego czasu gotujemy je około 5-6 minut.
  6. Delikatnie wyjmujemy kluski dużą łyżką i przekładamy na talerz. 
Wskazówki: 
  • Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia dwukrotnie- wtedy masa będzie pulchniejsza i gładsza.
  • Odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej zawsze wyznaczają ziemniaki. Moim zdaniem najlepszy sposób to ten stosowany przez nasze babcie. Przeciśnięte ziemniaki włóż do miski i delikatnie spłaszcz je dłonią, aby masa była dość równa. Nożem podziel masę na 4 równe części . Jedną część ziemniaków odłóż na bok. W powstałe puste miejsce wsyp mąkę. Powinna zająć tyle miejsca co usunięta część ziemniaków, czyli 1/4 masy. Odłożoną ćwiartkę zmielonych ziemniaków ponownie umieść w misce.
  • Kluski gotuj partiami- po 7-10 sztuk. Dzięki temu unikniesz ich sklejania się.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je ;P Gosia, super sprawa! Jestem pod wrażeniem :)
    Sabina

    OdpowiedzUsuń