niedziela, 22 września 2013

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • jedna średnia cebula
  • 150 ml śmietany 18%
  • 70 g sera gorgonzola 
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • garść świeżej mięty
  • 250 g makaronu 
  • dwie garście rukoli




Przygotowanie:
  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. 
  2. Umyty i przebrany szpinak wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij go i umieść w misce z zimną wodą i lodem. Gdy się wystudzi odcedź go i przełóż na patelnię z cebulą. Duś wszystko razem pod przykryciem około 10 minut. Zdejmij przykrywkę i odparuj pozostałą wodę. 
  3. Do odparowanego szpinaku dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Smaż przez chwilę.
  4. Na patelnię wlej śmietanę. Uważaj aby się nie zważyła. Aby tego uniknąć na chwilę zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj szpinak ze śmietaną.
  5. Do sosu dodaj gorgonzolę. Mieszaj do momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści. 
  6. Całość dopraw pokrojoną w cienkie paski miętą, solą i pieprzem. 
  7. Do ugotowanego al dente makaronu dodaj sos. Danie najlepiej smakuje z rukolą. Dodaj jej po wyłożeniu makaronu na talerz. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz