Składniki:
- dwie piersi kaczki ze skórą
- 20 dag świeżej żurawiny
- 200 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 250 ml bulionu
- 4 łyżki cukru
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 suszone liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- pół średniej cebuli
- sól i pieprz
Przygotowanie kaczki:
- Kaczkę doprawić solą i pieprzem od strony mięsa.
- Skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa.
- Kaczkę ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Włączyć mały ogień, aby tłuszcz ze skóry powoli się wytapiał. (WAŻNE! nie dodawaj na patelnię żadnego tłuszczu, ponieważ z kaczki wytopi się go bardzo dużo)
- Smażyć kaczkę od strony skóry przez około 10 minut, do uzyskania złotej, chrupiącej skóry.
- Przekręcić kaczkę na drugą stronę. Do tłuszczu wrzucić dwa ząbki czosnku. Smażyć 3 minuty i wyłączyć palnik.
- Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, polać tłuszczem. Piec w temperaturze 180ºC przez 10 minut.
- Gotową kaczkę wyjąć z pieca i odstawić na 3-4 minuty aby odpoczęło. Kroić w plastry. Podawać z sosem i pure ziemniaczanym.
Przygotowanie sosu:
- Umytą żurawinę posiekaj dość grubo. Wrzuć na patelnię i dodaj cukier oraz pół szklanki wody. Gotuj przez około 15 minut do uzyskania gęstej marmolady.
- Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w pióra oraz cały ząbek czosnku. Wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Wlej wino i zredukuj. Dodaj bulion i gotuj przez 5-7 minut.
- Przecedź przez sito, aby pozbyć się cebuli, czosnku i przypraw.
- Wywar z bulionu i wina wymieszaj z marmoladą z żurawiny. Dodaj łyżkę tłuszczu z kaczki. Połącz wszystkie składniki do uzyskania lśniącego sosu.
Smacznego!
pyszne!
OdpowiedzUsuń