- 300 ml śmietanki 30%
- łyżeczka wanilii w płynie ( lub łyżeczka cukry wanilinowego)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła zwykłego (zaw. tłuszczu 82%)
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, cukier i śmietanę.
- Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. W momencie pojawienia się brązowych grudek zmniejszyć płomień wciąż mieszając.
- Masa będzie brązowieć stopniowo.
- Po uzyskaniu gęstej masy i jednolitego, karmelowego koloru natychmiast wyłączyć palnik. Mieszać powoli przez kolejne 5 minut.
- Następnie dodać wanilię.
- Wylać ciepłą masę na wyłożony papierem do pieczenia pojemnik. Schłodzić w lodówce.
- Zimną i zestaloną masę pokrój na kwadraty lub prostokąty.
- Gotowe cukierki możesz zawinąć w papier do pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz