środa, 13 listopada 2013

Krówki waniliowe


Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka wanilii w płynie ( lub łyżeczka cukry wanilinowego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła zwykłego (zaw. tłuszczu 82%)

Przygotowanie:
  1. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, cukier i śmietanę.
  2. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. W momencie pojawienia się brązowych grudek zmniejszyć płomień wciąż mieszając. 
  3. Masa będzie brązowieć stopniowo. 
  4. Po uzyskaniu gęstej masy i jednolitego, karmelowego koloru natychmiast wyłączyć palnik. Mieszać powoli przez kolejne 5 minut. 
  5. Następnie dodać wanilię. 
  6. Wylać ciepłą masę na wyłożony papierem do pieczenia pojemnik. Schłodzić w lodówce.
  7. Zimną i zestaloną masę pokrój na kwadraty lub prostokąty. 
  8. Gotowe cukierki możesz zawinąć w papier do pieczenia. 

Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz