niedziela, 24 listopada 2013

Pizza


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 mokrych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru 

Składniki na sos pomidorowy: 
  • 500 ml przecieru pomidorowego 
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
Dodatki do pizzy:
  • 200 g sera mozzarella 
  • 5 pieczarek
  • pół cebuli
  • 100 g boczku

 Przygotowanie: 
  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier, wszystko wymieszaj. Wlej wodę i tłuszcz. Wyrabiaj przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
  2. Jeśli używasz mokrych drożdży wsyp do szklanki cukier i rozkruszone drożdże. Zalej ciepłą wodą do połowy wysokości i wymieszaj. Odstaw zaczyn do czasu aż urośnie. 
  3. Ciasto zostaw w misce, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie razem z czosnkiem. Wlej przecier. Gotuj przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Odstaw do wystudzenia. 
  5. Ciasto wyjąć z miski i położyć na oprószonym mąką blacie. Wyrabiać przez 2-3 minuty. Rozwałkować na cienki, okrągły placek. 
  6. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placek posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, ułożyć cienkie plastry mozzarelli, krążki cebuli, boczek i posiekane w plasterki pieczarki. 
  7. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut, 

Smacznego!

1 komentarz: