Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży (lub 25 mokrych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
Składniki na sos pomidorowy:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki suszonego oregano
Dodatki do pizzy:
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier, wszystko wymieszaj. Wlej wodę i tłuszcz. Wyrabiaj przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
- Jeśli używasz mokrych drożdży wsyp do szklanki cukier i rozkruszone drożdże. Zalej ciepłą wodą do połowy wysokości i wymieszaj. Odstaw zaczyn do czasu aż urośnie.
- Ciasto zostaw w misce, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie razem z czosnkiem. Wlej przecier. Gotuj przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Odstaw do wystudzenia.
- Ciasto wyjąć z miski i położyć na oprószonym mąką blacie. Wyrabiać przez 2-3 minuty. Rozwałkować na cienki, okrągły placek.
- Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placek posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, ułożyć cienkie plastry mozzarelli, krążki cebuli, boczek i posiekane w plasterki pieczarki.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut,
Smacznego!
Ojej jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń