Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 100 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- duża cebula
- dwie marchewki
- średniej wielkości pietruszka
- dwa ząbki czosnku
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- 250 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 250 ml przecieru pomidorowego
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g makaronu spaghetti
- łyżka oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na dwóch łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Smażyć przez około trzy do czterech minut. Na 30 sekund przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesypać do garnka o grubym dnie.
- Na tej samej patelni, na łyżce oliwy, usmażyć i rozdrobnić widelcem (lub drewnianą łyżką) doprawione solą i pieprzem mięso. Smażyć do uzyskania sypkiej konsystencji i rumianego koloru. Dodać do warzyw.
- Do garnka wlać wino i odparować. Dodać przecier pomidorowy, pomidory oraz koncentrat. Dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około godzinę . Mieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło.
- Do sosu dodać bulion. Gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę, bez przykrywki. Mieszać co 10-15 minut.
- Makaron ugotować al dente.
- Przed podaniem sos doprawić solą, pieprzem oraz oregano.
- Gorący makaron wymieszać z sosem. Podawać z odrobiną tartego parmezanu.
Smacznego!
Mniam moje smaki:) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń