sobota, 23 listopada 2013

Spaghetti Bolognese


Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 100 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • duża cebula
  • dwie marchewki
  • średniej wielkości pietruszka
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g makaronu spaghetti 
  • łyżka oregano
  • sól i pieprz


Przygotowanie: 

  1. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na dwóch łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Smażyć przez około trzy do czterech minut. Na 30 sekund przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesypać do garnka o grubym dnie. 
  2. Na tej samej patelni, na łyżce oliwy, usmażyć i rozdrobnić widelcem (lub drewnianą łyżką) doprawione solą i pieprzem mięso. Smażyć do uzyskania sypkiej konsystencji i rumianego koloru. Dodać do warzyw. 
  3. Do garnka wlać wino i odparować. Dodać przecier pomidorowy, pomidory oraz koncentrat. Dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około godzinę . Mieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło.
  4. Do sosu dodać bulion. Gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę, bez przykrywki. Mieszać co 10-15 minut. 
  5. Makaron ugotować al dente.
  6. Przed podaniem sos doprawić solą, pieprzem oraz oregano. 
  7. Gorący makaron wymieszać z sosem. Podawać z odrobiną tartego parmezanu. 

Smacznego!

1 komentarz: